De mooiste markten

Kourou1

Op reis moet ik niets van mezelf, laat ik me zoveel mogelijk overkomen, ontdek ik alles liefst ter plekke. Behalve één ding, van één ding moet en zal ik overal waar ik kom de beste, leukste en meest fantastische vinden: de markt.

Ik vind markten de beste uitvinding die de mens ooit gedaan heeft. Het zijn vreselijk gezellige plekken vol met heerlijk eten, waar je bovendien een ongenuanceerd inkijkje krijgt in de ziel van een stad.

Daarom een kleine opsomming van mijn favoriete markten.

Londen: Borough Market

Pal onder de London Bridge vind je de leukste markt van de hele stad. Dit is voor mij Londen: Een overdaad aan de heerlijkste gerechten, een plaats waar alle windstreken samen komen en die toch onmiskenbaar Brits blijft. Er is ouderwets Engelse pie, curry’s uit heel Azië, fantastisch Turks Fruit en vergeet niet om koffie te halen bij Monmouth.

Eervolle vermeldingen in Londen gaan wat mij betreft naar Brixton Market, vol Caribische verrassingen, en Columbia Road Market, de zondagse bloemenmarkt in Oost-Londen, met achter de bloemenstalletjes verschillende winkels, galeries en koffietentjes.

 

Ljubljana: Odprta Kuhna

Op vrijdagen tussen maart en oktober transformeert het normaliter weinig specatculaire centrum van Ljubljana in een klein festival. Vanuit het hele land verzamelen zich chefs die hier bakken en koken alsof hun leven er van af hangt. De lange eettafels, muziek en blije bezoekers zorgen voor een vrolijke sfeer. Als vegetariër was ik dubbel in mijn nopjes gezien de uitgebreide vegetarische keus, die ik op de één of andere manier niet verwachtte in Slovenië. Als je ergens beter geen vooroordelen over kunt hebben, is het wel over eten.

 

Barcelona: La Boqueria

De meest toeristische van allemaal is La Boqueria, gevestigd aan La Ramblas, in het toeristische hart van een stad die toch al van toeristen uit zijn voegen barst. Maar als je je daar overheen weet te zetten, geniet je van een enorme en kleurrijke markt vol spektakel, waar je je tegoed doet aan tapas, verse sapjes en de beste paella.

 

Paramaribo: De Chinese Markt

Aan de Sommelsdijckstraat in Paramaribo verrijst iedere zondagochtend vanuit het niets een klein Chinees dorp. Zowel ingrediënten als gerechten die de rest van de week in het hele land nauwelijks te vinden zijn, vind je hier in overvloed. Ben je meer geïnteresseerd in een breder Surinaams aanbod van lemmetjes, zuurzak, sopropo en zojuist uit de Surinamerivier getrokken vis? Sla dan ook zeker de dagelijkse Centrale Markt niet over!

 

Lissabon: Mercado de Ribeira

Je eerste indruk van de Mercade de Ribeira hangt maar net af van welke kant je binnen komt. De ene helft is een grote, rustige markt waar Portugese dametjes met alle tijd van de wereld elkaar gezellig bijkletsen terwijl ze hun ingrediënten voor het avondeten bij elkaar verzamelen. De andere helft is een vreselijk hippe food-market met tientallen standjes waar men voor je neus uitgebreide maaltijden of een snelle snack bereidt. Alles ziet er even heerlijk uit, dus bereid je voor op een flinke portie keuzestress.

Lissabon

 

Belgrado: Pijaca Zeleni Venac

Dit moeten de allerschattigste vrouwen van de wereld zijn. Natuurlijk mag ik foto’s maken en het proeven van de heerlijk zoete druiven is in feite een verplichting. Nee daar hoef ik niet voor te betalen. Ik verzin dat gesprek natuurlijk deels bij gebrek aan ook maar enige kennis van de Servische taal, maar ondanks dat ik honderd keer laat weten dat ik geen woord versta van wat deze vrouwen me vertellen, blijven ze naar me lachen en verhalen vertellen. Om iemand welkom te heten heb je geen gemeenschappelijke taal nodig.

 

Warschau: Hala Mirowska

Als je staand voor Hala Mirowska de omgeving in je opneemt, valt het direct op. Het prachtige oude gebouw waarin de markt gevestigd is, staat in schril contrast met de strakke en duidelijk veel recentere architectuur er omheen. Het pand is één van de weinige dat na 1945 opnieuw werd opgebouwd en is een stille getuige van een oorlog die we in Nederland zo langzaamaan alweer vergeten zijn, maar die in Warschau meer dan eens nog het gesprek van de dag blijkt. Niet zo heel gek, aangezien bijna de hele stad tijdens de Tweede Wereldoorlog werd platgegooid. De markthal was daarnaast een executieplaats, in de noordelijke muur van het gebouw zie je nog altijd kogelgaten.

Het voorste, meest indrukwekkende gebouw, herbergt schizofreen genoeg een soort mislukte Amerikaanse shoppingmall. Maar daar achter, in het open gedeelte en het achterliggende gebouw, beland je in een heerlijke verdwaal-markt met locale delicatessen, prachtige bloemen, enorme zonnebloemen barstensvol rijpe pitten, maar ook kappers en belwinkels ontbreken niet.

Stom genoeg heb ik geen foto’s van Hala Mirowska maar gelukkig hebben we Google Streetview.

Amsterdam: Ten Katemarkt

In ons eigen capitool is de Ten Katemarkt mijn lievelings. Hier haal ik de lekkerste olijven, beste mangohumus, nog net niet helemaal afgekoeld brood, Franse kaas, de oer-Hollandse Vietnamese Loempia voor tussendoor, dikke bossen verse kruiden, betaalbare avocado’s en het beste fruit van het seizoen. Na een bezoek aan de Ten Katemarkt kan zowel mijn humeur als mijn etentje niet meer stuk.